گروه پژوهشی بیمه و مخاطرات طبیعی


شکل گیری:
انسان همواره تحت تأثیر مخاطرات طبیعی، فراز و نشیب های بی شماری  را دیده است. گذشته از تحمیل خسارت های اقتصادی، هرساله هزاران نفر نیز به دلیل عدم رعایت اصول ایمنی، در مخاطرات طبیعی جان خود را از دست می دهند. اگر چه پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی تلاش های زیادی به منظور کاهش تلفات و خسارت های ناشی از مخاطرات طبیعی در کشور انجام شده ولی به دلیل افزایش جمعیت، هنوز هم کشور ما در فهرست مناطق با خطرپذیری بالا قرار دارد. یکی از راهکارهای کاهش خسارت های ناشی از مخاطرات، بازنگری در قوانین بیمه بر اساس پژوهش های بومی و کابردی است. بیگمان چنانچه شاخص های ایمنی مخاطرات در نرخ بیمه ها،  بازنگری شوند و به تناسب ریسک هر رویداد در خصوص مخاطرات مختلف برای موضوعات مختلف،  رویکرد جدیدی در پیش گرفته شوند، پارامتر های در پیوند با ایمنی  در جامعه بیشتر رعایت خواهد شد.  بنابراین با توجه به ماهیت مخاطرات طبیعی و میزان فرهنگ سازی و اصلاح فوانین بیمه، و اجرای راهبردها و طرح های ملی و محلی در راستای کاهش مخاطرات در دامنه های زمانی مختلف، به عنوان راهبردهای اساسی، به همان نسبت، خسارت های ناشی از مخاطرات کاهش خواهند یافت و بدین راه کمک شایان نه تنها در حفظ منابع اقتصادی خواهد شد بلکه سرمایه های کشور در زمینه های مختلف از جمله منابع انسانی بیشتر حفظ خواهند داشت. به همین دلیل در سال 1402 راه اندازی گروه بیمه و مخاطرات طبیعی در شورای پژوهشی پژوهشکده بیمه مصوب که متعاقب آن از سوی هیأت امنای پژوهشکده مورد تأیید و تصویب قرار گرفت و سایر مراحل اداری آن در دست پیگیری است.

اهداف:
يكي از مظاهر پيشرفت جوامع بشري مديون وجود صنعتي به نام صنعت بيمه است كه نوعي تجلي روح تعاون و همكاري بين افراد يك جامعه مي باشد. جبران آثار مالي خسارت ها به موثرترين وجه، به صورتي كه زيان ديده در شرايط بلافصل قبل از وقوع حوادث و خطرات بيمه شده قرار گيرد از وظايف اصلي اين رشته از صنعت به شمار مي رود ضمن اينكه در اين فرآيند اين صنعت در حفظ ثروت ملي، ايجاد تضمين براي سرمايه گذاري هاي جديد، و توسعه سرمايه گذاري، ايجاد اعتبار، موازنه ارزي و به خصوص افزايش سطح رفاه عمومي جامعه نقشي انكارناپذير دارد. گروه پزوهشی  بیمه مخاطرات در کنار و همگام با سایر گروه های پزوهشی خواهد توانست ضمن بررسی دقیق و مستقل رویدادها و حوادث طبیعی، انسان ساز و وابسته به فناوری ها، بر مینای ایده های دانش بنیان، به تحقیق و انتشار دانش بیمه ای در کشور بپردازد. این گروه از  طریق تحقیق و انتشار بیشتر یافته های خود، به ارتقای دانش در مورد بیمه در سطوح دانشگاهی و حرفه ای در کشور، منطقه و جهان کمک خواهد نمود. این گروه با همکاری با مؤسسات دولتی و خصوصی امکان دستیابی به تجزیه و تحلیل عمیق و به اشتراک گذاری گسترده یادگیری در مورد بخش و محیطی که در آن فعالیت می کند را ممکن خواهد ساخت. فعالیت این گروه به عنوان محرک قابل توجهی از نظر افزایش سطح ایمنی و توسعه زیر ساخت های امن در کشور خواهد شد. علاوه بر این، بیمه مخاطرات،  درجه ای از اطمینان را در تصمیم گیری برای سهامداران کسب و کار در سرمایه گذاری یا عملیات تامین مالی فراهم می کند و بسیاری از ابتکارات بدون پوشش بیمه به سادگی به وجود نمی آیند. در نهایت، بیمه با ارائه مشوق های لازم برای افزایش سطح ایمنی،  یک نیاز حیاتی اجتماعی را برطرف می کند. 

مأموریت:
در دهه هاي گذشته، مخاطرات طبيعي خسارات اقتصادي و تلفات جاني زيادي به کشور تحميل کرده است. وقوع مخاطره، دارايي خانوار را به طور جدي در معرض خطر مي دهد و با کاهش درآمد و پس انداز، سبب کاهش سطح رفاه آنان مي شود. پس از وقوع مخاطره، بار مالي سنگيني به منظور کمک رساني به آسيب ديدگان و بازسازي اماکن تخريب شده بر دوش دولت گذاشته مي شود؛ اما با برنامه ريزي صحيح و اجراي اقداماتي پيش از وقوع با هدف کاهش خطر مخاطرات طبيعي، مي توان هزينه هاي تحميل شده را به شدت کاهش داد و بحران را مديريت کرد.  کشورهاي توسعه يافته نيز از رويکرد پيشگيري به عنوان راهکاري براي کاهش خسارات استفاده مي کنند. برای نمونه سرمايه بخش ساختمان در ايران سهم بزرگي از کل سرمايه گذاري را در بر مي گيرد و به همين دليل، يافتن راهکاري که در صورت بروز مخاطرات طبيعي که اصلي ترين عامل تخريب ساختمان هاست  از نابودي ثروت ملي جلوگيري کند، ضروري است.  براي جبران خسارت هاي ناشي از مخاطرات طبيعي، بيمه به عنوان نهادي که ريسک را ميان بيمه گزاران توزيع مي کند، مهم ترين و موثرترين راهکار به ويژه در کشورهاي توسعه يافته استفاده شده است. با استفاده از الزامات قانوني، نرخ گذاري مناسب و عادلانه براي حق بيمه و حمايت هاي دولت از برخي اقشار جامعه، مي توان کمبود تقاضاي موجود براي بيمه زلزله را رفع کرد و با افزايش حجم نقدينگي، زمينه توسعه صنعت بيمه را فراهم آورد. همچنين، بيمه مخاطرات  به تقویت استانداردها برای کاهش خسارات خواهد انجامید. 

معرفی اعضای گروه پژوهشی بیمه و مخاطرات طبیعی

نام و نام خانوادگی

رتبه علمی و دانشگاه محل خدمت

رشته تحصیلی

رزومه

کارشناسی ارشد

دکتری

محمد آریامنش

دانشیار دانشگاه      پیام نور

ژئوفیزیک

ژئوفیزیک _ پژوهشگاه زلزله شناسی ؛ 1386

مشاهده رزومه

محمد خلج

دانشیار دانشگاه      پیام نور

زمین شناسی

زمین شناسی _ دانشگاه شهید بهشتی

مشاهده رزومه

   

6.1.7.0
گروه دورانV6.1.7.0